ja tegen jezelf lijst

Herkenbaar lijstje? Dan herken je dit misschien ook. Wanneer een vriend of vriendin er door heen zit, te veel hooi op zijn of haar vork neemt of onzeker is dan kunnen we hem of haar zo goed met raad en daad bijstaan. Voor een ander weet je maar al te goed wat goed is en kun je haarscherp zien wat er aan de hand is. Van een afstandje kun je dit makkelijker zien dan wanneer het jezelf betreft. Dan ziet iedereen het om je heen, behalve jijzelf. We willen niet toegeven als de ander er iets van probeert te zeggen. Waarschijnlijk omdat we er zelf (nog) niet aan toe zijn. Of omdat we ons sterk willen houden en maar door willen blijven gaan. Maar voor wie? Voor de ander of voor onszelf? En wat is het ergste dat er kan gebeuren als je wel toegeeft? Is dat dan zwak, heb je gefaald? In de ogen van jezelf of in de ogen van een ander?

‘Open en kwetsbaar zijn, is niet zwak’ zei een leidinggevende eens tegen mij toen ik een aantal jaren geleden er zelf door heen zat. Dat raakte mij diep en besefte ook hoe waar dat eigenlijk is. Dat anderen het soms zien als zwak wanneer je je kwetsbaar opstelt, zegt eerder iets zegt over hen. Want eigenlijk is het juist heel sterk. Maar niet iedereen ziet dat zo, dat is misschien de reden waarom we onszelf niet altijd open en kwetsbaar durven op te stellen. Een andere reden kan zijn dat anderen zich groter kunnen voelen doordat jij je kwetsbaar opstelt. Dat merk ik regelmatig bij collega’s op werk. In hun ogen maakt mijn kwetsbaarheid mij klein, waardoor zij zich groter kunnen voelen. Ook dat zegt iets over de ander. Reacties of misschien zelfs verwachtingen van anderen én jezelf beschermen tegen de pijn die je wellicht gaat voelen wanneer je jezelf wel open durft te stellen, zijn misschien wel redenen om jezelf dan maar sterker voor te doen. Maar weet dat juist door het wel te doen, je niet alleen jezelf er een plezier mee doet, maar ook anderen ermee inspireert. Onbewust raak je er een hoop mensen mee.

Open en kwetsbaar opstellen is niet zwak.

Dus wat betreft bovenstaand lijstje is het zo nu en dan goed om even bij jezelf stil te staan voordat je met de ander meegaat of de ander ruimte geeft. Voel eerst of je dicht bij jezelf kunt blijven en of jezelf ook ruimte geeft. Je dit beseffen is al de eerste stap. De volgende stap is om liefdevol naar jezelf en de ander te zijn, om vanuit daar te kiezen voor dat waar je daadwerkelijk achter staat, dat wat jou gelukkig maakt. Ook al betekent dat, dat je daarmee NEE zegt tegen een ander. Want uiteindelijk zeg je daarmee dus JA tegen jezelf. Heerlijk gevoel toch?

NEE tegen een ander, is JA tegen jezelf

De woorden van Nelson Mandela uit zijn speech in 1994 inspireren nog steeds.
Deze ongelofelijke krachtige en prachtige woorden, rechtstreeks vanuit de bron,
zijn er om te delen en te helen.

Inauguratierede van Nelson Mandela (1994)


Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.
Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.

Het is ons Licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt.
We vragen onszelf: “Wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?”

Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
Je bent een kind van God.

Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.

Er is niets verlichts aan je klein te maken,
opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen.

We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen.
We zijn allemaal geboren om de glorie van God die in ons is, te openbaren.

Die is niet alleen maar in sommige van ons, die is in iedereen!
En als wij ons Licht laten stralen, geven we onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen.

Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn,
bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

 

 

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!