2015 was voor mij een jaar van vallen en opstaan, een rollercoaster aan emoties, van vasthouden naar loslaten, van moeten naar willen. Om zo nog een stapje dichter bij mezelf komen.

Ik heb in 2015 een hoop van mezelf geëist. Ik moest vooral voor eens en voor altijd mijn oude gewoontepatronen doorbreken. En heb ze ook allemaal voorbij zien komen in verschillende gradaties. Zo moest en zou ik bijvoorbeeld uitspreken en voor mezelf opkomen. Ik moest ook meer rust en ontspanning nemen van mezelf. Ik moest van mezelf zelfs soms afspreken met vriendinnen en familie, omdat ik ze anders niet zag en een schuldgevoel bleef knagen. Ja, allemaal moeten. Niks willen, maar moeten. Dat heb ik niet alleen bijna heel 2015 volgehouden, maar ook al jaren ervoor. Ik moest altijd maar.

Als je er middenin zit, is het niet zo makkelijk om het ‘gewoon even los te laten’ en weer in de chillmodus verder te gaan. Maar in oktober 2015 was ik het zat, spuugzat. Die druk die ik mezelf oplegde waardoor ik al maanden met pijnlijke schouders rondliep en letterlijk mijn eigen last op mijn schouders droeg, was genoeg geweest. En niet te vergeten die heftige emotionele huilbuien.

En ik accepteer vanaf nu al deze dingen van mezelf. Het is welkom. Liefde en licht stuur ik ook naar deze plekken in mezelf en omarm het.

Dus sprak ik op een avond tegen een goede vriendin uit dat ik helemaal klaar was met aan mezelf werken en ik helemaal niks meer eraan ga doen. Ik ben goed zoals ik ben en het lastig vinden om dingen uit te spreken en voor mezelf opkomen horen nu eenmaal bij mij en maken mij ook tot wie ik ben. En ik accepteer vanaf nu al deze dingen van mezelf, het is ok. Het is welkom. Liefde en licht stuur ik ook naar deze plekken in mezelf en omarm het. Want licht en donker, positief en negatief, yin-yang, goed en kwaad, het hoort er allemaal bij.

‘Moeten’ geeft druk, spanning en stress. En met ‘willen’ kies je zelf ergens voor. Er ontstaat ruimte.

Dit is wat ik wilde. Nog nooit had ik zo duidelijk het verschil tussen de energie van iets moeten en de energie van iets willen gevoeld. ‘Moeten’ geeft druk, spanning en stress. En met ‘willen’ kies je zelf ergens voor. Er ontstaat meer ruimte om iets toch nog te doen. Ja logisch, als je het zo leest toch? Maar ervaren en voelen maakte het voor mij nog duidelijker. Nog geen week later na deze ‘mindshift’ viel alle last van mijn schouders. Geen schouderpijn meer en ik hoorde het geluid van het kwartje. Aha…

Dus 2015: dankjewel voor de inzichten en lessen die ik heb geleerd: van moeten naar willen, van controle houden naar loslaten en van vechten tegen mezelf naar mezelf volledig accepteren.

En 2016: ik wil van elke dag volop genieten, ik wil mezelf voor altijd volledig accepteren. Het is allemaal zoals het is. Ik neem de dingen zoals ze zijn.

Het wordt een jaar van willen.

In 2015 ben ik begonnen met schrijven. Schrijven voor mezelf, om te helen. Nu ben ik er klaar voor om het te delen. Want delen is helen. Benieuwd naar mijn lessen en inzichten uit sinds 2012 en mijn nieuwe pad? Hou mijn blogs in de gaten.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

 

 

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!