Zoals de meeste van ons inmiddels beseffen, vindt er wereldwijd een verschuiving plaats. Van een gehaast leven naar een leven in balans. Van het volgen van anderen naar het volgen van je hart. Van materieel naar spiritueel. Waar we eerst zeiden ‘Ik denk…(dat ik vanavond maar thuis blijf)’ zeggen we steeds vaker ‘Ik voel…(dat het goed voor me is om vanavond thuis te blijven)’.

Rust en balans is waar we de afgelopen jaren al naar op zoek waren. Even een pauze in je hoofd. En aandacht voor wat zich in het moment aandient, waar je op dat moment mee bezig bent of wat je op dat moment voelt in je lijf. Mindfulness dus. Maar er is ook iets anders waar we steeds meer naar op zoek zijn. Op zoek naar iets hogers, iets groters. Een universeel gevoel van eenheid en harmonie. Leven vanuit je hart. Van mindfulness naar heartfulness dus.

Heartfulness is een prachtig vervolg op mindfulness als je het mij vraagt. Je hoofd ‘legen’ met mindfulness, en je hart ‘vullen’ met heartfulness. Het is het ontwaken van een spiritueel hart. Met heartfulness ga je een hartverbinding aan waardoor je een diepere vorm van liefde kunt ervaren. Een onzichtbare hartenergie die niet alleen jezelf, maar ook anderen en de wereld positief beïnvloedt. Het brengt jou en de ander naar een hoger bewustzijn. Waar we ons met mindfulness ‘zen’ voelen, voelen we ons met heartfulness ‘bliss’.

Je hoofd ‘legen’ met mindfulness, en je hart ‘vullen’ met heartfulness.

Heartfulness is wat mij betreft een optelsom van hartintelligentie en hartcoherentie. Om met het eerste te beginnen: ons hart kent een eigen intelligentie. Het reageert sneller op gebeurtenissen om ons heen dan onze hersenen. Met andere woorden: onze gevoelens zijn sneller en krachtiger dan onze gedachten. Hartintelligentie gaat over het luisteren naar je intuïtie, je innerlijke wijsheid, je zielenmissie. Het kiezen vanuit je hart. En over het ervaren van vreugde en liefde. Met hartcoherentie, de naam zegt het al, wordt een coherent hartritmepatroon bedoeld. Dat betekent dat het hartritme in harmonie is met andere ritmes in je lichaam zoals hersengolven en ademhaling. Hierdoor communiceren ons hart, brein, zenuwstelstel en hormoonsysteem optimaal, waardoor je je energieker, meer in balans en zelfverzekerder, ja zelfs gelukkiger voelt. Dit gevoel breng je ongemerkt naar buiten, waardoor ook anderen meevibreren op deze gelukstrilling en er een veel groter geluksgevoel verspreidt. Het hart doet dus veel meer dan bloed door ons lichaam rondpompen. Het is een rechtstreekse verbinding met informatie uit de ziel, zou je kunnen zeggen.

Heartfulness breng je ongemerkt naar buiten, waardoor ook anderen meevibreren op deze gelukstrilling en er een veel groter geluksgevoel verspreidt.

Compassie, vriendelijkheid, gelijkmoedigheid en gedeelde vreugde (de vier hartkwaliteiten) doen het spiritueel hart al ontwaken. Een ander mooie manier om deze hartverbinding met jezelf aan te gaan is de Hartcoherentie meditatie. Mocht je nooit eerder gemediteerd hebben, dan is dit een hele mooie om mee te beginnen. Ook wanneer je moeite hebt om lief te zijn voor jezelf, liefde te voelen voor jezelf. Op internet zijn er een hoop van deze meditaties te vinden. Ik combineer de meditatie van de hartcoherentie die ik geleerd heb bij de opleiding tot Gelukscoach graag met Ho’oponopono; een sjamanistische methode uit Hawaii die ervoor zorgt dat ons ego op 1 lijn komt met ons Ware Zelf.

Hartcoherentie meditatie

  • Ga ontspannen liggen of zitten en adem een aantal keer (bijv. 5x) rustig in door je neus en uit door je mond. Voel je lichaam ontspannen bij elke uitademing.
  • Ga vervolgens met je aandacht naar je hart en visualiseer dat je inademt en uitademt door je hart. Doe dit een aantal keer (bijv. 5x) terwijl je bij het in- en uitademen denkt: ik adem zuivere lucht in door mijn hart en afvalstoffen uit.
  • Denk vervolgens aan een gelukkig moment in je leven of aan iemand die je gelukkig maakt. Bijvoorbeeld de laatste keer dat je de slappe lach kreeg, een mooi familiemoment of denk aan je (klein)kind, partner, goede vriend(in) of huisdier. Herhaal deze gelukkige gedachten een aantal keren in je hoofd en voel het geluksgevoel opwellen in je hart tot het er helemaal mee gevuld is.
  • Laat het geluksgevoel stromen door heel je lijf van boven naar beneden, tot de uiteinden van je neus, vingers en tenen. Laat het gevoel van geluk, liefde, stromen door alle cellen in je lijf. Totdat je hele lichaam ermee gevuld is. Neem er even de tijd voor.
  • Zeg tenslotte 3x met aandacht tegen jezelf: Ik hou van je, Dankjewel, Het spijt me, Vergeef me alsjeblieft. (Ho’oponopono)
  • Blijf dan nog even ontspannen liggen, voel na en open dan langzaam je ogen.

Liefde is trilling. En alles wat is, is trilling. En dus weer liefde.

Het HeartMath Institute, een pionier op het gebied van hartconnectie en hartintelligentie, biedt nog veel meer tools die je dieper doen verbinden met het hart. En het effect is groots. Door deze diepere verbinding met (de helende kracht van) het hart raak je niet alleen jezelf, maar ook anderen, dier en milieu en zelfs de Aarde. Simpelweg door aanwezig te zijn. Want liefde is trilling. En alles wat is, is trilling. En dus weer liefde. Stel je eens voor hoe de wereld er uit zou zien, wanneer we allemaal aan heartfulness zouden doen! Als we allemaal vanuit een diepe hartverbinding zouden leven, dan vindt er een verschuiving plaats in het bewustzijn van onszelf, de ander en de aarde. Zodat er meer liefde en licht op aarde komt. Zodat we onszelf en de wereld een dimensie verder brengen!

Bekijk ook het filmpje van HeartMath Institute hierover.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

 

 

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!