Bewust of onbewust, vergelijken doen we helaas allemaal wel eens. Helaas, omdat vergelijken vaak ten koste gaat van je energie en je eigenwaarde. Als een dief in de nacht steelt het je geluk en vreugde. De afgelopen weken lees, zie en hoor ik van alles over dit onderwerp. Zo had ik het op werk met een collega over dat een oud-collega onlangs naar Ibiza is verhuisd. ‘Superleuk voor haar he?’ Maar als reactie kreeg ik terug: ‘Ibiza? Dat zou ik nou nooit doen.’ Hoe komt het nou toch dat we het direct op onszelf moeten betrekken in plaats van bij de persoon in kwestie te blijven? En het zo moeilijk lijkt om het geluk van de ander te delen? Doen we dit om onszelf ervan te overtuigen dat we het ook prima voor elkaar hebben? Maar als we inderdaad gelukkig zijn met ons leven, dan is er toch geen reden om te vergelijken?

Het thema houdt me bezig. Daarom ben ik er maar wat dieper op in gaan zoomen. Nu we het er toch over hebben, wil ik twee begrippen met elkaar… vergelijken, namelijk ‘vergelijken’ versus ‘inspireren’.

De energie van vergelijken

Vergelijken kan je inferieur, minderwaardig doen voelen: ‘oh die heeft het veel beter voor mekaar dan ik’, of juist superieur, je voelt je beter dan de ander: ‘oh die heeft het veel slechter dan ik, heb ik het even goed voor elkaar’. Beiden dienen geen hoger doel. Door constant met de ander bezig te zijn, verlies je de focus op jezelf en je levensdoel. Met de komst van social media gebeurt dit helaas maar al te vaak. Vergelijk daarom ook zeker niet jouw ECHTE leven met het gecontroleerde ONLINE leven van een ander.

De energie van beide vormen van vergelijken voelt zwaar en kent een negatieve lading, een neerwaartse spiraal. Je bevindt je aan de onderkant van de zogenaamde emotieladder of de bewustzijnsschaal. Hier hebben we te maken met schaamte, schuld, lusteloosheid, verdriet, angst, verlangen, woede en trots. Deze emoties halen je uit je kracht en zorgen voor een neerwaartse spiraal. Hier geldt ook de wet van aantrekkingskracht: hoe meer negatieve emoties, hoe meer negativiteit je in je leven aantrekt.

Vergelijk niet jouw ECHTE leven met het gecontroleerde ONLINE leven van een ander.

De energie van inspireren

Dan over het begrip ‘Inspireren’. Denk eens aan iemand die jou ontzettend inspireert. Dat kan een vriend(in) zijn of een bekend persoon zoals een spreker of schrijver. Hoe voelt dat nu? Juist. Veel lichter en positiever. Je bent veel meer geneigd om het succes en het geluk van de ander te vieren. Je voelt je blij, enthousiast en gemotiveerd. Gemotiveerd om ook stappen te zetten naar succes en geluk in jouw leven. Niet om te kopiëren, maar je te laten inspireren om het beste uit jezelf te halen. Op jouw eigen en unieke manier. En zelf ook te inspireren.

Wanneer je je laat inspireren zit je in de opwaartse spiraal, bovenaan de emotieladder of de bewustzijnsschaal. Hier heb je te maken met moed, ontvankelijkheid, bereidheid, acceptatie, beweegreden, liefde, geluk, vrede en zelfs verlichting ja. Hoe hoger op de bewustzijnsschaal, hoe hoger je bewustzijn en hoe meer je bij je zelf kunt blijven en hoe veerkrachtiger je wordt. Ook hier geldt de wet van aantrekkingskracht: hoe meer positieve gedachten en emoties, hoe meer positiviteit je in je leven aantrekt. Jouw energetische frequentie bepaalt dus jouw geluk.

Beautiful minds inspires others.

Let’s do this!

Laten we daarom stoppen met vergelijken. Laten we op ons eigen pad focussen en laat je voetspoor achter. Laten we in onze eigen kracht, geloof en vertrouwen gaan staan. Laten we de successen van anderen aanmoedigen en juichend langs de zijlijn van hun pad staan (zoals je dat ook bij je kind of huisdier doet). Laten we elkaars pad respecteren (we weten immers niet welke bergen de ander beklommen heeft om te komen waar ze nu staan). Laten we onze oordelen over onszelf en elkaar achter ons laten. Laten we anderen als inspiratie zien voor ons eigen leven. Laten we zelf ook een inspiratie zijn voor anderen.

Voel je het al? Daar zit kracht, flow en optimisme in! En brengt je in synchroniciteit met je leven. De juiste gebeurtenissen en personen precies op het juiste moment!

Jouw energetische frequentie bepaalt jouw geluk.

Kies elke dag opnieuw voor jouw geluk

Het is een proces. Iets waar je elke dag bewust bij stil dient te staan. Wil je verandering zien in je leven? Dan moet je bereid zijn om er elke dag opnieuw in te investeren, discipline hebben om door te gaan en volharding zelfs bij tegenslag. Het is dus niet iets wat je in een week, een maand of een jaar gedaan hebt. Nee het is iets wat je elke dag opnieuw doet, waarschijnlijk heel je leven. Dag in, dag uit bewust kiezen voor jouw innerlijke houding, jouw weg naar geluk. Totdat je onbewust bekwaam bent. Waar te beginnen? Een paar tips!

  • Bepaal elke ochtend wat jouw focus wordt. Bijvoorbeeld: vandaag is mijn vertrouwen groot genoeg om mijn controle op te geven. Zeg dit gedurende de dag zo vaak mogelijk tegen jezelf. Denk er aan met elke voetstap die je zet. Of kies een tool die het beste voor je werkt. Bijvoorbeeld door in de ochtend je focus mee te nemen in je meditatie, als affirmatie, EFT, journaling of draag een edelsteen bij je die je gekozen innerlijke houding versterkt.
  • Sluit je dag af door elke avond je wensen te manifesteren om zo dichter op je pad te komen. Kies ook hierbij een tool die het beste bij je past. Bijvoorbeeld door te visualiseren of een visionboard te maken waar je elke avond naar kijkt, stil te staan bij de positieve dingen in je leven waar je dankbaar voor bent of in meditatie je zorgen of angsten aan je gidsen over te dragen en te vragen je dichter bij je zielenpad te brengen. Geloof en vertrouw erop dat het universum voor je zorgt.
  • Geloof niet alles wat je gelooft over jezelf! Wanneer je merkt dat het succes van een ander de moed in je schoenen doet zakken, wees er dan bewust op wat je gedachten zijn. Wanneer je daarbij jezelf namelijk wijsmaakt dat jij dit nooit zou kunnen bereiken om welke reden dan ook, weet dan dat jij dit verhaal aan jezelf vertelt. Let er bewust op of je dit verhaal vaker aan jezelf vertelt. Want des te vaker je dit doet, des te meer je het gelooft en je er ook zo naar gedraagt. Buig je gedachten om wanneer je dit weer merkt. Dus in plaats van: ‘dat lukt mij toch nooit’, denk je ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ (inspired by Pipi Langkous). Bedenk ook dat wanneer je iets echt, maar dan ook echt heel graag zou willen bereiken, je er ook echt voor gaat, voor kiest. Met een sterke mindset bereik je je doelen 2x zo snel.
  • Oefen in ontvankelijk en onbevangen luisteren naar de ander. Zoals een kind dat doet. Wees open. Zonder oordeel. En haal datgene eruit waar jij iets aan hebt en vergeet de rest. Oefen ook hoe je op een ander reageert. Is het geven van je mening neutraal en oprecht of zit er toch nog iets van een oordeel in? Hou een dagboekje bij over de gesprekken die je gedurende de dag hebt gevoerd en schrijf je inzichten op.

Neem leiderschap over je leven en begin vandaag nog. Laat je niet afleiden door anderen en kies met heel je hart voor je zielenpad.

We won’t be distracted by comparison if we are captivated with purpose.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

 

 

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!