Onze grootste struggle in het leven is misschien wel om 100% onze ware authentieke Zelf te durven zijn. Een struggle die ik maar al te goed ken.

In hoeverre we ons ware authentieke Zelf durven te zijn wordt bepaalde door:
• de omgeving waar we als kind in zijn opgegroeid,
• (overgedragen) trauma en karma van familie en andere levens.

Dat maakt dat we in meer of mindere mate een pantser om ons Ware Zelf creëren.

Had je als kind bijvoorbeeld te maken met:

♡ een onveilige omgeving en afwijzende moeder?
Jezelf terugtrekken (ook in de vorm van dissociatie) en onzichtbaar maken uit angst afgewezen te worden, vormden dan je pantser. Je creërt de overtuiging: ‘Ik mag er niet zijn, ik heb geen recht op bestaan’ .

♡ verwaarlozende fysieke en emotionele verzorging?
Overdreven zelfstandig zijn of juist overdreven behoeftig zijn uit angst in de steek gelaten te worden werd dan je pantser. Je creërt de overtuiging: ‘Ik heb geen recht op behoeftes’.

♡ smorende ouders en indirecte manipulatie?
Onderdanig en volgzaam zijn, jammeren en klagen uit angst om vernederd te worden vormden dan je pantser . Je creërt de overtuiging: ‘Ik heb geen recht op vrijheid’.

♡ overheersende of verleidende ouders met hoge verwachtingen?
Je superieur voelen, minachtend en manipulatief zijn door zelf te domineren of te verleiden, controleren en te beheersen uit angst voor gekwetst of gemanipuleerd te worden vormden dan je pantser. Kwetsbaarheid, zwak of huilen mag niet. Je creërt de overtuiging: ‘Ik heb geen recht op onafhankelijkheid’.

♡ ontkennende ouder van het andere geslacht die je afwees in de liefde?
Perfectionisme, overdreven prestatiegericht, competitief, trots, waakzaam en terughoudend uit angst voor intimiteit en angst om gekwetst te worden werd dan je pantser. Je creërt de overtuiging: ‘Ik heb geen recht om te begeren/lief te hebben’.

Misschien herken je zelf ook één of meerdere van deze identiteitspantsers. Kun je wat begeleiding gebruiken bij het afschudden van jouw pantser? Reik gerust uit en plan vrijblijvend een inzichtsessie in of mail op karishma@stralenvanlicht.nl.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

 

 

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!